Som privat person kan du känna dig trygg att flytta med oss. Vi utför flytthjälp dagligen och vet vad som krävs för att flytta dig bohag – oavsett storlek på ditt boende. Lastbilen är rustad med all utrustning som man kan behöva.
Här ger vi dig de bästa tipsen på hur du kan packa smart inför din kommande flytt. Förbered dig noga, gör en riktig rensning och gör dig av med sånt som du inte längre använder.
Det finns en sak som vi alla stressar upp oss inför, självklart talar jag om själva packningen. För visst har du hört skräckhistorierna om vänner eller bekanta som klantat till sig? Glömt märka kartongerna, använt fel typ av kartong vilket resulterat i en krossad porslinsuppsättning ärvd av mormor eller råkat säga fel datum till flyttbilen. Ja, listan kan ju göras hur lång som helst. Just därför är planering, planering och planering dem tre bästa tipsen man kan ge. Förberedelse är A och O när det kommer till att packa och flytta.
Rensning
Så om vi attackerar ämnet direkt, hur packar man egentligen smart? Först och främst bör man göra en riktig rensning och storstädning i huset. Gå igenom allt på vinden och i förrådet och vara realistisk, används prylen eller klädesplagget inte längre – gör dig av med det, ingen poäng i att ta med gamla saker in i nya bostaden!
Se det som en möjlighet att sälja något på blocket och tjäna en liten extra slant för ny inredning. Ge bort dina gamla böcker du inte har någon nytta av längre – kanske till ett bibliotek eller till en vän. Eller så kanske du kan skänka dina gamla kläder till myrorna. Och i brist på energi i stressiga tider – bara släng det.
Det är också väldigt bra att försöka räkna ut hur många flyttkartonger som behövs.
En bra mall att utgå ifrån är:
4 rok 100 kvm = ca 80-100 kartonger
3 rok 80 kvm = ca 70-80 kartonger
2 rok 50 kvm = ca 45-50 kartonger
Detta behöver naturligtvis inte stämma, men som ett riktmärke mellan tummen och pekfingret funkar mallen alldeles utmärkt. Flyttkartonger i sig är också en väldigt viktig fråga. Många gör misstaget och använder sig av banankartonger eller annan skräp kvalitet. Snålheten bedrar, för att flytta billigt ska man använda riktiga flyttkartonger som är stabila, hållbara med dubbla lager well. Så tråkigt ifall något går sönder, vilket då oftast resulterar i att flytten både tar längre tid och blir dyrare.
Packningen
När det kommer till den faktiska packningen, när man ska lägga ner allt i lådorna är det viktigt att tänka på att lägga tunga saker så som böcker längst ner men packa inte en hel låda med enbart böcker, utan kombinera med lätta saker som kuddar och lakan. Då spar du både på lådans botten och på din rygg.
En bra ide är att packa allt från samma rum i samma kartonger. Skriv också på sidan av kartongen vad den innehåller. Skaffa silkespapper för porslin och glas. Många använder sig av tidningspapper men då brukar det sluta med att bläcket färgar av sig och man måste diska om allt.
Packa alla typer av sladdar, videospel, tv och radio, tillsammans. Tips är att tejpa ihop samhörande kablar så det inte blir ett enda stort trassel. Montera isär alla bord, stolar, sängar, soffor och andra möbler som går att montera ner. Detta kommer spara massvis med utrymme i bilen och underlätta packandet avsevärt.
När det kommer till upphängda kläder, köp svarta sopsäckar och gör hål i botten för kroken på galgen. Trä på sopsäcken över ett gäng plagg, tejpa ihop krockarna så det blir enklare att bära, sen är det bara att hänga in i garderoben direkt och klippa upp tejpen. Rulla ihop och tejpa alla mattor. Kommer spara massa plats och underlätta att bära senare.
Alla speglar, tavlor och annat ömtåligt skyddas bäst med bubbelplast eller wellpapp. Flera lättare tavlor kan läggas ihop till ett paket, lägg bubbelplast mellan tavlorna. Tejpa runt paketet så det sitter stadigt.
När ska man börja med själva packningen?
Här gäller bara en sak - ju tidigare, desto bättre! Avsätt ett rum där lådorna inte kommer stå i vägen allt för mycket och packa ner allt som inte används eller kommer användas den närmaste tiden. Detta kan vara prydnadssaker, finporslin, vinter/sommarkläder (beroende på vilken årstid det är och så vidare).
Det är alltid bra att göra en checklista och dubbelkolla så att allt är fixat. Riktiga, hållbara, kartonger. Se till att ha rätt antal, hellre för många än för få. Ha både vanlig- och silvertejp till hands innan du börjar packa samt en vass sax.
Markeringspennor för att skriva på lådorna.
Skyddsmaterial för porslin, tavlor, speglar osv. Detta kan till exempel vara silkespapper, bubbelplast och wellpapp.
-